Wiwitan Indit-inditan

•Februari 7, 2008 • Tinggalkan sebuah Komentar

yasana Rahmatullah Ading Affandi (RAF)


Lingga Binangkit rek tandang
Niat milu makalangan
Nganyarkeun anu tiheula
anyarkeuneun anu jaga

A’udzubillah – Bismillah – Alhamdulillah
Solawatan ‘ala Muhammad Rosulillah
Tsumma amma ba’du – satutas eta

(instrumental)

Sabeuleugeunjeurna tina nuansa Tembang Sunda kembang-kembangna mah, sanajan lain hartina pangaruh tina paguyuban/panglawungan mamaos nu harita – taun 1962 – di Bandung geus aya tilu opat paguyuban Tembang Sunda Cianjuran. Ieu mah torojolna the tina lahan seni sastra (puisi) anu “takterpisahkan” tina budaya Tembang Sunda.

Kasebut ku batur RAF tukang nyieun scenario drama/sandiwara nu pangaawalna sabada Perang Dunia II –di antarana drama Dakwaan, Sakuriang, Yaomal Qiyamat– nyoba-nyoba ngarang scenario drama anu diancokeun pikeun dianteurkeun ku lagi siga “opera”.

Bari nu disebut lagu the, lagu dina wanda Tembang Sunda Cianjuran, sok sanajan kakara taram-taram kana wanda eta the, kakara resep ngabandungan. Numatak puisi the mangrupa guguritan pupuh anu teu leupas tina papagon Kinanti, Asmarandana, Sinom, Dangdanggula jeung saterusna. Diselapan ku sajak bebas, ingetan the ngagehan kawih anu dina wanda tembang disebut “lagu panambah” (ekstra), siga nyieun wawacan ngan pedah dina wangunan paguneman (dialog), can diterapan lagu.

Keur ngahanca naskah eta –kira-kira Juli 1962–, Ine (bojo – guru SLA/SGTK Sekolah Guru Taman Kanak-kanak Negeri) mawa beja yen aya murid anyar di kelas hiji, putrana Nyi Mas Saodah, nu harita kasebut jurumamaos tembang Sunda anu “top” anu meh saminggu tilu kali ngagalindeng di RRI Bandung. Harita mah kasebt “saehuna” mamaos.

Tah, ku “budak eta” dikenalkeun – diakrabkeun, malah—ka Ibu Saodah the. “Budak eta” anu dina tembang jadi “klise” Ibu Saodah the. Ibu Saodah nu dikumahaan ngalaguan naskah nu keur digarap the naskah lalakon Ekalaya Mulang.

Ku “budak eta” (Maemunah – Be-Em) dikenalkeun ka kulawarga Jalan Emung, salahsahiji “muara Tembang Sunda” di Bandung anu pageuh nynekel papagon Cianjuran. Diwanohkeun ka Ayi Satrianah budak pantaran Be-Em (Kelas 1 SMA) anu basa nyemah ka dinya the keur naek tangkal jambu. “Budak” nu luar biasa bakatna dina nyanyi jeung tembang. Kungsi jadi Bintang Radio tingkat nasional, kungsi jadi juara tembang. Salian jeung Be-Em jeung Ayi, geus wanoh jeung “jurig-jurig tembang” saperti Sakir Sutisna, Dadang Sulaeman, jeung Sodikman (adina Eman).

Tah, ku jirim-jirim eta (Ibu Saodah, Be-Em, Ayu, dadang Sulaeman dibarengan ku ahli senirupa Hidayat Wiradikarta), dianteur nyiapkeun “gending karesmen mini” Ekalaya Mulang the. Malah, ku “barudak eta” diwanohkeun kana Tembang Sunda, nepi ka jadi “terang” sanajan teu kungsi jadi “bisa”.

(Instrumental -pelog)

Ayi (Anggraeni), Dadang Sulaeman (Ekalaya), Be-Em (Emban), Sodikman (“penjahat”) dipirig ku Mang tarya, mang Ono jeung Mang Uking, “anak buah Ibu Saodah” ditambah ku Hidayat WK (Oyot) ngatur widang artistic (dekor, kostim, rias), Suharman jeung Wardi (tata cahaya), jeung RAF (penulis naskah, sutradara jeung pamingpin produksi sakaligus).

Urang petik, saeutik:

Anggraeni

Kuring nalek the taliti
Mapay-mapay the walatra
Ngaweweleh nitah waleh
Mamaksa wakca balaka
Nerangkeun (sing atra tetela) sajalantrahna
Di mana anjeun dumuk
Na di bumi na di mega

Atawa milu melangna Emban; ngagedean manah dunungan

Emban:
Karunya ku itu manuk
Geus lawas na luhur kai
Dikelat ti barang angkat
Jangjina mun mangke sumping
Beuheung manuk the rek sapat
Rek ditiir ku jamparing


Beuki remen manggung, beuki remen latihan, beuki sering kumpul-kumpul ruing mungpulung, beuki rfeket duduluran. Nepi ka Ekalaya manggung di Yogya jadi utusan Gupernur Jawa Barat, grup canb dibere ngaran.

(Instrumental sorog)

Rampak

Katumbiri nutug leuwi
Titihan para apsari
Taraje keur widadari
lumungsur ti kahiangan
Muru ka jamban larangan
Suka seuri kokojayan
Ka Leuwi Sipatahunan
Kuwung-kuwung kahiangan
Monteng ka Sipatahunan
Lain leuwi sambarangan
Jamban larangan Pakuan

(Instrumental teruskeun lagu)

Ti lebah dieu lengkah wiwitan. Lengkah simpay duduluran. Ti lebah dieu, ti lebah ulekan Leuwi Sipatahunan…….

Grup
Katumbiri kahiangan
Montgeng ka jamban larangan
Jamban larangan pakuan
Ka Leuwi Sipatahunan


Intrumental (nuntaskeun lagu nepi ka fade out)

***

Bandung, awal Februari 1963

RAF dipuragaan ku panitia mepeling tepung taun ka 40 Surat Kabar Sipatahoenan pikeun ngareuah-reuah pesta sukuranana, ku pagelaran seni nu ngait ka ngaran “Sipatahoenan”.

Pertengahan Februari, naskah Gending Karesmen Leuwi Sipatahunan rengse dicipta, dilaguan ku Nyi Mas Saodah, dipasieup ku yasana budak ngora tukang ngawih, diaping ku penasehat Ibu Merry Muhammad (ibuna Ayi).

Dina ukuran seni pentas, Leuwi Sipatahunan kasup garapan gede. Dieusian ku kurang-leuwih 25 panembang/pelaku, jeung kira-kira 13 kru asrtistik. Intina tetep: Be-Em, Ayi, Dadang, Dikman, Sakir, Oyot. Ditambah ku “nu diajak” jeung nu dating ngalamar haying milu. Langsung sumebar di lingkungan Leuwi Sipatahunan yen pikeun milu kana rombongan, aya tilu sarat. Tilu sarat anu nyoko dina sipat: RESEP!

1. Resep kana lingkungan duduluranana
2. Resep kana seni, kana kaendahan
3. Resep kana Tembang Sunda

Tina tilu resep eta, gelar motto: ti nu resep, keur nu resep, sangkan batur jadi resep. Jadi, “komitmen” anu henteu katulis: hayu milu satungtung resep, jig amit mundur mun geus te resep, atawa moal diajak deui mun lingkungan geus teu resep ka inyana!
Ieu motto the, kahareup, baris jadi motto Lingga Binangkit anu maneuh, nepi ka prosedur anu “formal administrative” mah meh teu diperhitungkeun.

Lingkungan the ngarekahan, katambah ku bangsaning Ucu Malkan, Euis Hatijah, Eti Rohati, Siti Kulsum, Muljati, Adung Sumpena, Kusnadi keung rea-rea deui. Jadi lingkungan kekeluargaan anu sapamdegan, sakaresep, satujuan, pikeun jadi seniman anu aktif dina kreasi, anu atraktif dina audensi, dinamis dina apresiasi. Ieu tilu fitrah (tridarma seniman) kahareupna jadi rumus: Nganyarkeun anu ti heula, anyarkeuneun anu jaga. Tandes dikrarkeun dina “lagu kabangsaan” Lingga Binangkit.

(Intro – pelog)

Bingung. Panitia tepung taun Surat Kabar Sipatahoenan nanyakeun “grup naon ngaranna?” nu rek ngareuah-reuah resepsi tanggal 20 April 1963 the? Sababaraha poe mikir. Ahirna –duka ilham ti mana—ditetepkeun ngaran “Lingga Binangkit”. Lingga hartina lambing kasubur, karaharjaan. Binangkit hartina kaendahan.

Lingga Binangkit rek tandang …… !!

Grup
Lingga Binangkit rek tandang
Niat milu makalangan
Ilubiung babarengan
Ngeusian kamerdikaan

“Lagu Kabangsaan” Lingga Binangkit. Lirikna ciptaan RAF, laguna yasa Mang Endu.

Modalna tekad kahayang
nganggeuskeun hanca garapan
ngudagna tujuan pasti
putra bangsa nu sajati

tekadna ucapna lengkahna
ngudag kajayaan bangsa
lemah cai Indonesia
tekadna ucapna lengkahna
ngudag kajayaan bangsa

Lingga Binangkit rek tandang
Niat milu makalangan
Nganyarkeun anu ti heula
Anynarkeuneun anu jaga

(Instrumental – sorog)

Ti dinya wiwitan Lingga Binangkit indit-inditan. Titimangsa 20 April 1963, waktu gending karesmen wiwitan disodorkeun ka balarea dina tepung taun Surat kabar Sipatahoenan, ditetepkeun jadi “poe wewedalan” Lingga Binangkit. Ti dinya mimitina, tina dunya Tembang Sunda, liwat gending karesmen Lewi Sipatahunan.

Leuwi Sipatahunan…!

Darmawati
Bibi meureun nu ngawadul
Pajahkeun aya nu jangji
Padahal tepang ge boa
Padahal henteu ge panggih

Warsini
Daek kede Beulah kenca
Daek disamber kapinis

Grup
Antosan sakedap – dap
Da puraku jalir – lir
Lir sanes satria – ya
Yakin moal lepat – pat
Patepang di dieu – yeuh
Yeuh di sisi leuwi – wi
Medu sumpah bibi – bi


Darmawati
Bisa bae nembal – bal

Grup
Balikanan bisu – su

Darmawati
Sugan tuh kumaha – ha
Harita jangjina – na

Grup
Na Agan ku bawel

(Sora suling ngagelik)

Welasan kali Leuwi Sipataheunan dipanggungkeun, di antarana di Hotel Indonesia Jakarta. Karasana jadi gawe Lingga Binangkit Munggaran anu dianggap monumental, pangpangna ku masarakat Tembang Sunda.

Darmawati
Teu nyana maher nyulingna nya Bibi
Henteu sangka nya bibi pinter niupna
Ku teu nyana make yasa – teu nyana
Henteu sangka nya Bibi rea kabisa

Warsini
Deudeuh Agan deudeuh
Deudeuh kutan can uninga
Manawi the geus tingali

Darmawati
Ari sugan yeuh Bibi ngan tukang perang
Panyana the ngan bias tandang


(Instrumental – sorog)


***

Tah, ti lebah dinya. Ti lebah sakolepatna balebat ngaliwat, awit Lingga Binangkit indit-inditan the. Natrat ti Leuwi Sipatahunan. Bray geura beurang, ray geura caang. Lingga Binangkit tandang mawa cahaya harepan. Bray caang…!!

Solo Mojang
Geura caang geura siang
Geura bray beurang
Geus kesel nungguan beurang
Nutur-nutur indung peuting

Naha asa lami-lami teuing – ku lami
Kuring teu sabar nganti ti tatadi
Sabab dina cahya beurang
Aya sinar pangharepan
Sabab dina surya caang
Kuring ngarep-ngarep nu rek datang

Kahayang teh fajar
Geura ngalangkang
Pek ngolebat balebat pek kebat liwat
Mawa beja jeung harepan, emh – duh fajar
Geura ngalangkang


Grup
Jol geura beurang
Bray geura caang
Bat pek ngolebat
Balebat geura ngolebat

(Jol geura beurang
Bray geura caang
Bat pek ngolebat
Balebat geura ngolebat)

Urang Pakuan – masih di Leuwi Sipatahunan—mariang ka pakalangan pikeun ngabela nagara, saperti nu digambarkeun ku hiji mojang …

Solo
Kamari keur haneut moyan
Kuring panggih jeung abrulan
Saregut saragede pisan
Bangun rek ka pangperangan
Mun teu lepat titingalan
Sidikna eta abrulan
Moal salah Kang Wicitra


Solo suling ngagelik (intro lagu nu rek datang)

Darmawati
Minangka pamnteng kangen
Sangkan mayeng anteng nganteng
Yeuh candak tameuh anggoan
Wakil katineung nyarengan

Sundana
Jangji moal dileungitkeun

Darmawati
Lumayan pangjurung teuneung

Instrumental

Perang geus lekasan. Urang Pakuan nu saralmet baralik deui ka lembur matuh, banjar karang pamidangan, nagara ancik-ancikan. Nu datang ti heula pada nanya ku nu nareungguan deukeut Leuwi Sipatahunan…

Grup
Eta geuning gulang-gulang
Iraha datang
Senapati pilih tanding
Bagea sumping
Cing sugan paamprok
Cing sugan pajonghok

Gulang-gulang
Ke heula – ke heula
Tong wara nanya

Intro

Gulang-gulang
Hempek arek nanyna naon


Grup
Kuring…

Gulang-gulang
Montong babarengan
hayang saurang-saurang
Ngarah puguh

Mojang 1
Kuring heula….
Cing kumaha Kang Wicitra

Mojang 2
Kumaha ari Santika

Mojang 3
Kumaha ari Widara

Gulang-gulang
Hayang saurang-saurang

Grup
Ih geuning ku kasebelan
Bet kalah seserenghan
Leuheung mun aya rupaan
Kuma ari Kang Wicitra

Mojang 1
Enya asa rehe pisan
Ituh kalah cecengiran
Geuning jual mahal pisan
Kumaha ari Widara

Gulang-gulang
Ki Wicitra Ki Wicitra

Grup
Enya bener Kang Wicitra

Gulang-gulang
Mengke heula asa-asa
Ki Wicitra…. Ki Wicitra
Oh anu ceda pipina

Mojang
Enya anu jangkung tea

Ngaliwatan Gending Karesmen “Leuwi Sipatahunan” Lingga Binangkit dianggap hiji lingkungan anu milu ngaraksa ngariksa Tembang Sunda, seni budaya titinggal anu ti heula:

Sundana
Ti lebah Baranangsiang
Jeung ti tegal – ti tegal Siawat-awat
Malah ti beh – malah ti beh – Kedunghalang
Loba jalma – loba jalma marapagkeun
Nakleuk lebah Bantarjati
Nu pamagkeun ti janari – nu mapagkeun ti janari

Darmawati
Hampura kakang hampura
Pan kuring mah – pan kuring henteu ka jalan
Pedah nguping margi nguping


Sundana
… nguping naon

Darmawati/Warsini
Aya wartos aya anu ngawartosan
Cenah ngahaja ngiberan
Yen Agan mah moal mulang
Yen Agan mah moal mulang

(Intrumental)

***

Cag. Teundeun di handeuleum sieum, tunda di hanjuang siang…. Lingga Binangkit gumelar dina simpay duduluran jeung tekad nu kuat pikeun ngaraksa ngariksa pusaka anu ti heula.

Beunghar ku sesepuh-sesepuh anu nuduhkeun jalan, nunjang moril lan materil, saperti keluarga Sarbini Bastaman, Panji Natadikara, Tomi Boestomi, keluarga Muhammad, Harnadi jeung rea-rea deui. Lingga Binangkit tandang, muga tandang maka lana…/
Ti dinya wiwitan Lingga Binangkit indit-inditan….
Ya Alloh, Amiiin.. ya robbal ‘alamiin….

Grup
Ya Allah
Amin ya Robbal ‘alamin

Solo
Allah nawwir qulubana
Binuri hidayatika
Kama nawarta ardoka
Allah binuri syamsika
Abadan allah abadan
Birohmatika ya rahman

Grup
Ya Allah
Amin ya robbal ‘alamin

Solo
Alam mangka ngebrak caang
Ku panonpoe kagungan
Ngebrak ku sinar hidayah
Safaah sareng fatonah
Abadan Allah abadan
Birohmatika ya rahman

Grup
Ya Allah
Amin ya Robbal ‘alamin…..

Ka hareup neukteuk sajeujeuh
Ka tukang nila saregang
Ka hareup seukeut pangjeujeuh
Ka tukang awas nyoreang

Amin ya robbal ‘alamiiiiiin……

Bandung, 20 April 2005

RAF

KASIDAH KETULUSAN

•November 11, 2007 • Tinggalkan sebuah Komentar
basilicaminerva1.jpg
 
MALAM berangkat larut. Gereja Santa Maria, Basilica Sopra Minerva, di jantung kota Roma yang semarak oleh cahaya, seperti tergetar ketika 250-an pengunjung serentak bertepuk tangan sesaat setelah Trisutji Kamal dan kawan-kawannya dari Indonesia selesai mengalunkan Surat Maryam ayat 16-36 dalam bentuk komposisi karya seni musik dan teater bertajuk Isa bin Maryam. Hari itu Rabu, awal September 2000.
 
Sebagian pengunjung berdiri sebagai penghormatan pada para seiman Indonesia ini. Sebelumnya, mereka duduk terpaku, terpukau oleh keindahan komposisi yang seakan menyatu dalam denting piano dipadu alat musik tradisional Indonesia seperti gong, gender, rebana, dan gendang, yang mengusung paparan kisah kelahiran Isa berdasarkan Surat Maryam dari kitab Suci Alquran itu.
 
Tepuk tangan bergemuruh lagi ketika pianis kawakan Ny Trisutji yang tampil bersama kelompoknya, Kamal Badawi, Iswargia Sudarno, Azuzan, Ketut Budiase, Fitri Mulyati, dan Ilfah Kamal, berdiri memberi penghormatan terakhir, lalu surut dari panggung. Di antara ratusan penonton yang hampir seluruhnya warga Roma, dan warga dari negara-negara lain –terutama Eropa– itu, tampak Dr Amien Rais bersama beberapa staf Kedubes RI di Roma, Italia.
 
“Penampilan Ibu Trisutji Kamal langsung tidak langsung mengangkat citra Indonesia. Selama ini masyarakat internasional mendapat informasi bahwa Indonesia tidak aman, namun penampilan Bu Trisutji Kamal telah menghadirkan suasana lain dari Indonesia, yaitu ramah dan toleran terhadap sesama agama,” kata Amien Rais yang saat itu sebagai Ketua MPR RI.
 
Mantan Ketua Umum PP Muhammadiyah ini sedang dalam lawatan ke Timur Tengah ketika singgah ke Roma untuk turut menyaksikan acara khusus yang disajikan untuk menyemarakkan Yubileum Agung (Grand Jubilee) 2000 yang menandai dua milenium kelahiran Isa Almasih.
 
Amien Rais mungkin benar. Belakangan ini dunia internasional melihat Indonesia seakan kancah pertempuran antarpemeluk agama, sebagaimana tercermin di Maluku yang tercabik-cabik perang saudara yang seakan dikesankan sebagai perang antara kelompok Islam melawan Kristen.
 
Padahal sejatinya tidaklah sesederhana itu, buktinya masyarakat Islam dan para pemeluk agama lain di luar Maluku, tidak lantas ikut saling gempur, sebab semua orang tampaknya sadar bahwa apa yang terjadi di sana bukanlah perang antarpemeluk agama yang kemudian mengharuskan pemeluk agama yang satu mengangkat parang menghadapi pemeluk agama lain.
 
Bahwa masih ada sentimen di antara pemeluk agama yang berbeda-beda itu, memang tidak bisa dipungkiri. Saya jadi teringat ketika pada pertengahan tahun 70-an kelompok kasidah Lingga Binangkit Bandung mencoba membuat terobosan dalam komposisi musik dengan menggubah sendiri lagu melalui penyempurnaan notasi dan melengkapi musik pengiring dengan orkestra kecil, tidak sekadar mengandalkan rebana.
 
Apa yang terjadi?
 
Protes mengalir beberapa saat setelah paket musik itu ditampilkan televisi, hanya karena kelompok kasidah itu menyertakan unsur musik piano, gitar, biola, organ dan lain-lain di samping rebana, juga membagi suara para penyanyi sedemikian rupa untuk membangun paduan yang harmoni.
 
Malah, ada seorang tokoh yang langsung memvonis bahwa itu musik kafir. Haram! Tapi coba simak, sekarang justru sebaliknya. Nyaris tak ada satu pun kelompok kasidah yang tidak melengkapi penampilan dan penyajian syiarnya dengan perangkat-perangkat musik Barat.
 
Tak bisa dibayangkan, apa reaksi tokoh yang sama itu jika bersama Amien Rais menyaksikan Ny Trisutji “mengaji” Surat Maryam melalui komposisi musik dan teater yang digubahnya, dan disajikan di gereja, di Roma.
 
Atau, saat ia melihat dan menyaksikan kelompok kasidah dari muda-mudi Lembata Flores Timur (NTT) mengiringi Prosesi Salib Yubileum, berupa arak-arakan “napak tilas” mengusung kayu salib melalui 36 titik perhentian di pulau tersebut.
 
Malah, di beberapa titik perhentian itu, salib tersebut diterima secara adat oleh sekelompok pimpinan umat Islam, sebelum kemudian ditancapkan pada titik yang disediakan dan mereka ikut mengangkat simbol umat Kristiani itu sebelum diusung untuk diarak.
 
“Mungkin karena umat Islam di sana minoritas, sehingga mereka perlu perlindungan dari kelompok yang dominan,” ujar seorang rekan, aktivis mesjid. Tapi, pernyataan Muhammad Siong, tokoh pemuda Islam Lembata Flores Timur, mungkin bisa memperjelas gambaran pola hubungan antarpemeluk agama di sana.
 
“Menteri Kelautan dan Perikanan (saat itu) Sarwono Kusumatmadja sempat menangis terharu ketika meresmikan Masjid Amakaka di Kecamatan Ileape, Lembata. Ketika itu Pak Menteri mendengar laporan yang menyebutkan hampir 80 persen anggota panitia pembangunan masjid itu umat Katolik,” tuturnya sebagaimana dikutip Kompas.
 
Contoh lain, ketika Musabaqah Tilawatil Quran (MTQ) tingkat propinsi NTT digelar di Kota Ende (Flores). Spontan saja terbentuk kelompok pemuda lintas agama untuk menyongsong kegiatan khas Islam itu.
Mereka mengawali kegiatan dengan menyelenggarakan Malam Dana di Aula Gereja Katolik Mautapaga, Ende, yang kemudian hasilnya disalurkan untuk membantu membiayai kegiatan MTQ.  Selain itu, mereka pun menjaga penuh keamanan selama pelaksanaan perhelatan besar tersebut.
 
Di daerah yang mayoritas penduduknya muslim pun, terjadi hal serupa. Aceh yang terkenal sebagai Serambi Mekkah, juga Banjarmasin yang dikenal dengan masyarakat muslimnya yang religius, ternyata warganya hidup berdampingan secara damai dan rukun dengan warga yang agama dan etnisnya berbeda.
 
Sepanjang gejolak berdarah-darah di Tanah Serambi, rasanya tak pernah terdengar ada penindasan –apalagi pemunahan– warga pemeluk agama lain di sana. “Perang” justru terjadi antara warga Aceh dengan penguasa. Begitu halnya kerusuhan yang meledak di Banjarmasin (1997), bukanlah kerusuhan yang menjadikan kaum minoritas sebagai sasaran.
 
“Kerukunan hidup antarpemeluk agama cukup harmonis, selama ini belum pernah menimbulkan masalah, dan tidak akan bermasalah untuk selamanya, sepanjang umat agama lain tidak mengganggu kehidupan rakyat Aceh,” kata Dr M Hasbi Amiruddin MA, dosen IAIN Ar Raniry Darussalam Banda Aceh.
 
Masyarakat Aceh yang mayoritas beragama Islam, kata dia, telah mempunyai pegangan yakni memberikan kebebasan kepada umat beragama apa pun untuk mempraktekkan agamanya. “Lakum diinukum waliyadin. Bagimu agamamu, bagiku agamaku,” ujarnya mengutip Ayat Suci.
 
Orang boleh saja berpendapat, contoh-contoh di atas tidaklah lantas bisa mencerminkan secara utuh dan murni bahwa bangsa kita begitu rukun, sebab realitas di berbagai tempat justru menunjukkan hal sebaliknya.
 
Papua tetap bergolak, darah tetap tumpah di Aceh, korban terus berjatuhan di Maluku dan di Poso, dan warga demikian mudah tersulut amarahnya hingga antara kampung yang bertetangga bisa tiba-tiba saling serang.
 
Namun kita juga tentu sepakat, betapa indah kerukunan seperti yang tampak pada contoh-contoh di atas, bila benar-benar tercipta dari pancaran ketulusan manusiawai setiap orang ketika memandang orang lain sebagai sesama mahluk yang sangat kecil, lemah dan rapuh dibanding ketakterbatasan alam semesta bikinan Sang Maha Pencipta.
 
Kondisi macam itu baru bisa terbangun secara bertahap melalui pengembangan yang terus menerus sikap troleran di antara sesama. Yakni, secara tulus saling memahami dan saling mau menerima kekurangan dan kelebihan masing-masing.
 
Jeleknya kita, kadang lebih suka melihat kekurangan orang lain dan lebih membanggakan kelebihan diri sendiri, namun tak mau menerima hal yang sebaliknya.*** (yusran pare)

•Oktober 17, 2007 • Tinggalkan sebuah Komentar

foto_22_neo_lb.jpg

Konser Kenangan

•Oktober 17, 2007 • Tinggalkan sebuah Komentar

foto_10_mamaos_cianjuran_dengan_lirikyang_sarat_nilai-nilai_religi.jpg

Generasi Baru LB

•Oktober 17, 2007 • Tinggalkan sebuah Komentar

foto_23_neo_lb.jpg

Neo LB Bergaya

•Oktober 17, 2007 • Tinggalkan sebuah Komentar

foto_02_neo_lb_3_april_2005_panggung_perdana_dlm_pre_event_asia_africa_art_festival_digd_aacc_jl_braga_bandung.jpg

Lingga Menuding Langit

•Oktober 17, 2007 • Tinggalkan sebuah Komentar

ADA pepatah bilang, waktulah yang memisahkan dan menyatukan manusia dalam kenyataan ruang, sementara ruang dan waktu sendiri tak pernah bisa dipisahkan.
Tampaknya itulah yang terjadi hari-hari ini, Maret 2005, atau 42 tahun sejak Lingga Binangkit lahir sebagai lingkung seni yang berusaha menggali nilai-nilai universal budaya tradisi, dan mengembangkannya dalam konteks mengiringi zaman.
Empat puluh dua tahun tidaklah sebentar, setidaknya jika diukur dari satuan waktu Bumi, planet yang kita pijak, tempat kita berkembang, diperkembankan, dan memperkembangkan kebudayaan.
Kurun yang ‘tidak sebentar itu’ (42 tahun) telah membangun dan memperkembangkan Lingga Binangkit di dalam pasang surut seiring berkembangnya pribadi para penggagas, pendiri, aktivis, dan para anggota komunitas ini dalam berkiprah, hingga hari-hari ini.
Mungkin belum banyak yang diperbuat sepanjang kurun itu, namun bisa pula dikatakan Lingga Binangkit telah turut memberi warna dalam pentas seni budaya tanah air. Mulai dari kesenian yang berakar pada nilai-nilai tradisi, sampai pada pengembangan unsur seni modern dengan tetap mempertahankan dan menjalarkan spirit dasar tradisi dalam oreintasinya di tengah perkembangan seni pertunjukan masa kini.
Nah, setelah sekian lama meneratas perjalanan berkesenian dan bermasyarakat, serta masing-masing menjalani diri sendiri sebagaimana adanya hari-hari ini, tidaklah berlebihan jika Lingga Binangkit kembali mengambil posisi di tengah makin semaraknya cakrawala kesenian tanah air.
Lingga Binangkit On Stage – yang sekaligus untuk memeriahkan peringatan 50 Tahun Konferensi Asia Afrika, setengah abad Spirit Bandung, tentulah bukan sekadar pesta reuni, melainkan lebih dari itu, yakni penyatuan kembali hasrat dan gairah untuk bersama-sama berbuat sesuatu yang –betapa pun kecilnya– harus bermakna.
Setidaknya, mungkin kita bisa berkaca sejenak ke belakang, ketika komunitas ini menjalarkan paradigma baru dalam seni kasidah (1973), yang kemudian menjadi model pertunjukan dan konsep penyajian bentuk kesenian tersebut di seluruh tanah air.
Kini, sebagian dari para penggagas, pendiri, aktivis, anggota, Lingga Binangkit mungkin sudah berubah. Realitas waktu dan ruang lah yang menyatukan, memisahkan, dan mengubah kita. Tapi keduanya -ruang dan waktu itu– tak pernah bisa mengubah kenyataan bahwa itulah  orang Lingga Binangkit.
Orang-orang yang senantiasa akan bangkit.
Tegak, seperti lingga menuding langit.  (Bandung, 22 Maret 2005)